Daniel Berlin Krog

I hjärtat av Österlen, i den lilla orten Skåne-Tranås, ligger det en mycket erkänd och intressant restaurang som heter Daniel Berlin Krog. Den här krogen ägs och drivs av Daniel Berlin själv och han har även hjälp av sina föräldrar samt en person till som ser till att matsalen är i perfekt skick. Krogen slog upp portarna år 2009 och fick sedan år 2016 en stjärna i Michelinguiden. Ett par år senare, 2018, utökades denna till två stjärnor. Bara detta gör att du kanske anar vilken fröjd det är att göra ett besök på Daniel Berlin Krog. Här blir du verkligen omhändertagen på rätt sätt och får fylla din mage med otroligt professionella maträtter.

Skåne-Tranås ligger i Tomelilla kommun och där bor endast 195 personer. Med andra ord är det en väldigt liten ort. Mitt i denna lilla idyll, en bit från havet inåt landet, hittar du denna smakrika pärla till krog. Daniel har berättat i intervjuer att många inte trodde att han skulle klara av att göra detta till ett framgångsrikt koncept men idag står han med två stjärnor i Michelinguiden. Det som gör det hela så framgångsrikt är den omsorg som finns från början till slut. Det märks tydligt att hela konceptet bygger på ett ekologiskt tankesätt och att använda sig av de produkter som finns för stunden och sedan skapa helt fantastiska maträtter av dessa råvaror.

Maten

Det är faktiskt så att människor från hela Europa idag strömmar till Daniel Berlin Krog för att avnjuta hans skickliga matlagning och den härliga atmosfär som omsluter denna ekologiska restaurang. Daniel köpte marken en bit in i landet för att bygga sin dröm. Här odlar han själv mycket av de råvaror som används i matlagningen på krogen och det som saknas köper han av sina grannar. Ibland är menyn helt vegetarisk om det inte finns något bra kött för tillfället och ibland är det andra inslag i menyn. Det beror helt på vad som finns att tillgå just den dagen. På somrarna grillar han gärna grönsaker snabbt och lätt, med ljuvliga smaker som håller sig i råvarorna under matlagningens gång.

Servicen

Att komma till Daniel Berlin Krog är som att komma hem till en trevlig familj som bjuder på middag. The White Guide har faktiskt utnämnt denna krog till den näst bästa i hela Sverige. Eftersom stora delar av Daniels familj är involverade i verksamheten får du en mycket härlig känsla av gemenskap och en familjär känsla när du kliver in genom dörrarna. Daniels pappa är utbildad sommelier och tar hand om vinerna, medan hans mamma tar hand om trädgården och ser till att alla odlingar fungerar som de ska. Ytterligare en person tar hand om matsalen och håller den i perfekt skick och med en mysig stämning. Den här krogen tar verkligen hand om sina gäster.

Konsten och miljön

Eftersom Österlen är en plats både för kultur och mat har Daniel även samarbete med olika konstnärer från trakten. Varje år koordinerar han med en konstnär som ställer ut sina verk i krogen under hela året. Detta inslag förhöjer verkligen hela upplevelsen och ger den ett mervärde. Det är alltid behagligt att ha något fint och intressant att beskåda under tiden som du äter din middag. Hela miljön kring och i restaurangen är något utöver det vanliga. Under mitten av sittningen kan du sträcka på benen och ta en tur i trädgården och under tiden omvandlas lokalen till en kvällssittning med tända ljus och en annan stämning mot när du först satte dig till bords.

Sammanfattning

På Daniel Berlin Krog får du verkligen vad du betalar för utan att betala överpris. Han har verkligen tagit vara på den känsla som finns på Österlen och implementerat den i matlagningen och atmosfären. Här får du en lugn stund där du kan koppla av och äta en god genomtänkt middag med ett gott glas vin och en 10-rättersmeny. Menyn är en avsmakningsmeny, vilket gör att du vet vad du får och under middagen serveras det både vin och champagne, tilltugg och annat smått och gott. Servicen är verkligen på topp och du känner dig väl omhändertagen av hela Daniels familj. Du kan även känna dig trygg med det ekologiska konceptet som är genomgående för hela verksamheten.

Leave a Comment