Ekstedt

År 2011 slog portarna upp till Ekstedt på Humlegårdsgatan i Stockholm och är idag en av Sveriges främst restauranger. Krogen har fått många priser och år 2013 tilldelades den en stjärna av Guide Michelin. Kocken och grundaren Niklas Ekstedt har många restauranger sedan tidigare men restaurang Ekstedt är hans första stjärnkrog. Tidigare har han experimenterat med olika koncept och stilar, bland annat molekylär gastronomi i den prisbelönta restaurangen Niklas. Med restaurang Ekstedt säger han att han har gått tillbaka till sina jämtländska rötter och hittat hem i sin matlagning. Istället för att följa de senaste trenderna är fokus istället på svenska råvaror och traditionella koktekniker. Innan Ekstedt öppnades spenderade han mycket tid åt att studera hur vi lagade mat innan det fanns elektricitet.

Resultat blev en stjärnkrog som lager mat över öppen eld. Hos Ekstedt lagas alla rätter med traditionella metoder. Här används bland annat en vedugn och ett rökeri för att tillaga rätterna. Även torkad mat förekommer på menyn. Känslan i denna restaurang är mysig och doften av öppen spis sprider sig i hela lokalen. Med andra ord är känslan långt ifrån den som annars karaktäriserar många lyxrestauranger med stela vita dukar. Här får gästerna istället mysa i något som påminner mer om en lantliga stuga än en michelinrestaurang. Om du vill äta hos Ekstedt bör du boka i god tid. Det finns ingen à la carte utan du kan endast beställa deras avsmakningsmeny med sex eller fyra rätter.

Traditionella kokmetoder med smaker från Jämtland

Restaurang Ekstedt är en hyllning till kokkonsten innan det fanns elektricitet. Över öppen eld, i vedugn, vedspis, eldgrop och rökeri tillagas restaurangens samtliga rätter. Krögaren Niklas Ekstedt växte upp i Järpen i Jämtland och restaurangen är även en hyllning till orten och de jämtländska smakerna. Restaurangens recensioner är oftast mycket positiva och många nämner doften av en öppen spis och känslan av att vara i en fjällstuga. Hos Ekstedt serveras både fisk och kött och rätterna inkluderar bland annat björkeldad hummer, enrisrökt gös, höflammad biff och vedungsbakad mandelkaka. Här experimenteras det med olika sorters eldtekniker och eldvirke för att skapa traditionella smakupplevelser i en ny tappning. Restaurangen bjuder på innovativa rätter skapade med urmodiga tekniker.

Meny, pris och bokning

Hos Ekstedt serveras bara avsmakningsmenyer. Du kan välja på en meny med sex rätter för 1 090 kronor eller en med fyra rätter för 890 kronor. Till dessa kan du köpa ett vinpaket för 890 respektive 690 kronor. Det alkoholfria paket kostar 490 respektive 390 kronor. En middag hos Ekstedt tar cirka 2,5 – 3 timmar och gästerna sitter bara några meter från den öppna elden. Endast fyra platser finns vid bordet där kockarna lägger upp maten. Bokningen öppnar en månad i förväg och görs online eller via telefon. För sällskap större en sex personer, dock max åtta personer, måste bokningen göras via telefon eller e-mail. Kockar under 25 år har en särskild rabatt tisdag till torsdag och betalar endast 50 % av menyn med sex rätter.

Kock – Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt föddes i Östersund och växte upp i Järpen i Jämtland. Han skolades på restaurangskolan Racklöfska i Åre. Han har gjort sig känd bland svenska folket efter TV-programmet “Mat” i Sveriges Television och Kockarnas Kamp. Niklas Ekstedt har gjort en kort praktik på den världsberömda restaurangen El Bulli i Spanien samt hos många framstående kockar. Därefter öppnade han sin första restaurang vid namn Niklas som 21-åring. Restaurang Niklas kök var långt ifrån restaurang Ekstedts. Där serverades de senaste trenderna inom molekylär gastronomi. Restaurangen hyllades av många och blev bland annat utsedd till Årets Affärskrog av Dagens Industri 2001 och Sveriges femte bästa restaurang av White Guide 2005. 2003 öppnande han Niklas i Viken och 2007 öppnades 1900 som numera heter Restaurang Niklas.

En stjärna i Guide Michelin

2011 öppnade Niklas Ekstedt restaurangen Ekstedt med en önskan om att göra något stort och sätta det nynordiska köket på kartan. Efter en lång period av funderingar och studier av gamla koktekniker började ett nytt restaurangkoncept formas. Istället för att följa trender ville Niklas Ekstedt hitta tillbaka till sina jämtländska rötter och använda sig av traditionell kokkonst. Många var skeptiska till det nya konceptet och trodde att det skulle vara praktiskt omöjligt att genomföra. Redan år 2012 kom första beviset på att hans idé fungerade då restaurang Ekstedt vann Stockholmspriset. 2013 kom det verkliga beviset då krogen tilldelades en stjärna i Guide Michelin som de lyckats behålla sedan dess. Ekstedts unika koncept där maten tillagas över öppen eld verkar onekligen falla restauranggästerna i smaken.

Leave a Comment