Esperanto

Esperanto höll fast vid sin stjärna från Guide Michelin i tio år i rad innan restaurangen stängde den 21 juni 2018. Trots att restaurangen nu är stängd kommer dess betydelse och avtryck på den svenska krogscenen alltid finnas kvar. Esperanto öppnade 2005 och blev snabbt ett namn på mångas läppar. Den flerfaldigt prisbelönte stjärnkocken och tidigare landslagskocken Sayan Isaksson grundade och drev Esperanto ända fram till den dag restaurangen stängdes. År 2013 utsågs Esperanto till Sveriges bästa restaurang av White Guide och är hittills den enda restaurangen som lyckats få 40 poäng av 40 möjliga av dem. Även bistrodelen (den så kallade bakfickan) Råkultur var är en mycket populär och prisbelönt restaurang men även den har stängts.

Esperanto var beläget i Jarlateatern, en teater från 1920-talet, och många av rätterna hade en teatralisk twist där svenska smaker mötte asiatiska smaker. Matgästerna kunde se in i köket och beundra skådespelet när den spektakulära maten lagades. Sayan Isaksson drev utöver Esperanto och Råkultur även restaurangerna Shibumi och Imouto i samma lokal. Gemensamt för alla hans restauranger var att de på ett elegant sätt blandade skandinaviska och asiatiska smaker och rätter. Esperanto var flaggskeppet bland restaurangerna men även Imouto belönades med en stjärna från Guide Michelin. Råkultur blev mycket populär och anses ha förändrat synen på sushi i Sverige. Samtliga restauranger har belönats med olika priser men Esperanto var alltid huvudrestaurangen och navet i Sayan Isakssons restauranggrupp.

Japansk-svensk fusion

Esperanto serverade mat som de själva beskrev som en japansk-svensk fusion i en dramatisk tappning. Restaurangen erbjöd både avsmakningsmenyer med fem respektive åtta rätter samt olika smårätter à la carte. Avsmakningsmenyerna kostade från 1 275 kronor och à la carte-rätterna kostade 145 – 350 kronor per rätt och det var rekommenderat att ta minst tre per person. Kocken och grundaren Sayan Isaksson föddes i Thailand och växte upp i Sverige. På Esperanto fick hans talang verkligen blomma ut och han skapade mästerlig mat genom att kombinera det skandinaviska köket med det asiatiska. Eller som restaurangen själv uttryckte det: “Vår tunga är gastronomiskt universal”, därav namnet “Esperanto” som syftar på det internationella språket som fungerar över nationsgränser.

Grundare och köksmästare – Sayan Isaksson

Sayan Isaksson är en flerfaldigt prisbelönt stjärnkock som tidigare var med i det svenska kocklandslaget. Under sin tid i kocklandslaget var han med och tog hem guld i World Cup 2002 samt guld i OS 2004. Utöver Esperanto drev han även Råkultur, Shibumi och Imouto. Råkultur ville höja statusen på sushi i Sverige och erbjöd innovativ sushi med skandinaviska fiskar. Råkultur stängdes 2017 efter åtta verksamhetsår. Imouto var en sushirestaurang med nio exklusiva sittplatser i samma lokal som Esperanto. 2017 tilldelades Imouto en stjärna av Guide Michelin. Shibumi var också en fusion av det asiatiska och skandinaviska köket men med fokus på kötträtter. 21 juni 2018 stängdes samtliga restauranger och Sayan Isaksson har inte officiellt meddelat vad han ska göra härnäst.

Belägen i en gammal teater

Namnet Esperanto kommer från det internationella hjälpspråket Esperanto i boken Alkemisten. Esperanto är ett språk som är tänkt att fungera över nationsgränserna och filosofin bakom restaurangen är att maten som serveras också korsar gränser. De svenska och asiatiska smakerna blandas på ett teatraliskt sätt, vilket passade perfekt eftersom restaurangen huserade i en gammal teater från 1920-talet på Östermalm i Stockholm. Alla bord kunde se in i köket så att middagsgästerna kunde beskåda kockarnas skådespel. Restaurangen inhystes på den tredje våningen i Jarlateatern och matsalen var avskalad och modern men med vackra inslag från förr, bland annat ett tak med guld- och silverdetaljer. Sayan Isakssons samtliga restauranger (Esperanto, Råkultur, Shibumi och Imouto) låg i det gamla teaterhuset.

Stängning och konkurs

Den 21 juni 2018 stängdes samtliga restauranger, inklusive Esperanto, då de begärdes i konkurs. Sayan Isaksson meddelade i intervjuer att kostnaderna helt enkelt överstigit intäkterna och att ekonomin inte gick ihop. Han pekar på nya trender i Stockholm där konkurrensen hårdnat och krogbesökare hellre besöker nyetableringar än etablerade stjärnkrogar. Unde räkenskapsåret 2016-2017 gjorde Esperanto en förlust på 1,4 miljoner kronor. De fem föregående åren var resultatet positivt, dock minskade vinsten marknad 2014-2015 samt 2015-2016. Samtliga restauranger stängdes direkt efter att pressmeddelandet hade skickats ut. Trots stängningen kommer Esperanto leva vidare i mångas minnen. Än idag är restaurangen den enda som lyckats få 40 matpoäng av 40 möjliga av White Guide. När Esperanto stängde slocknande en lysande stjärna på kroghimlen.

Leave a Comment