Fäviken Magasinet

Kocken Magnus Nilsson tog en djärvt beslut när han bestämde sig för att skapa en restaurang i världsklass på den svenska landsbygden, långt bort från storstäderna. Idag har det visat sig att det var ett smart beslut och Fäviken Magasinet lockar besökare världen över, dels tack vare den fantastiska maten men också på grund av upplevelsen att ta sig till restaurangen. Middagsgästerna måste bila genom snö (på vinterhalvåret) och tät granskog för att nå den lilla restaurangen i Järpen i Åres kommun i Jämtland. Här ryms endast 24 gäster och de som kommer hit har ofta rest långt för att äta avsmakningsmenyn som består av lokala råvaror som anpassas efter vad årstiden har att erbjuda.

Magnus Nilsson utbildade sig i Sverige på Åre hotell- och restaurangskola och därefter fick han praktisk träning i Paris på berömda michelinkrogar. Tack vare Fäviken Magasinet har han blivit en av kockvärldens starkast lysande stjärnor då han har gått sin egen väg och skapat en restaurang med mat som bryter mot normen. Restaurangen har sedan 2016 två michelinstjärnor och porträtterades även i den första säsongen av den omåttligt populära Netflix-serien “Chefs Table”, vilket har ytterligare ökat restaurangens popularitet. Om du vill äta på Fäviken Magasinet bör du boka bord i god tid och vara beredd att betala i förskott för maten. Detta eftersom maten är säsongsbaserad, vilket du även bör ta i beaktande vid bokningen.

Restaurang i världsklass på en avlägsen plats i Jämtland

För att komma till Fäviken Magasinet måste du köra genom en storslagen natur bestående av granar, snö, mer granskog och ännu mer snö. Denna resa är omskriven i tidningar världen över och ingår i upplevelsen. I Järpen, som tillhör Åres kommun i Jämtland, ligger denna fantastiska restaurang som även kallas för “en av världens mest avlägsna michelinkrogar”. Anledningarna till att krögaren Magnus Nilsson valde denna plats är många. Dels för att området erbjuder många fantastiska råvaror som utgör basen i den kulinariska upplevelsen hos Fäviken Magasinet och dels för att han är uppvuxen i Östersund och skolad på Åre hotell- och restaurangskola. Att starta en restaurang i världsklass på den svenska landsbygden var minst sagt ett vågat beslut men det visade sig vara ett lyckat koncept.

Stil och klass med lokala råvaror

Att äta på Fäviken Magasinet är en magisk upplevelse. Magnus Nilsson såg potentialen i de lokala råvarorna och har gjort sig berömd för att erbjuda “rektún mat” (betyder “riktig mat” på jamska) från området. Menyn varierar efter årstiderna och Fäviken använder sig av mer än 130 lokala leverantörer, eller som Fäviken själva uttrycker det: “Vi lever med bygden” och skapar ett kretslopp för råvarorna. Under vinterhalvåret serveras det som skördats och bevarats under sommarhalvåret, till exempel genom att det har torkats, syltats eller saltats. Jaktsäsongen pågår under hösten men ger lokala råvaror för resten av året tack vare olika metoder för att bevara köttet. Om du vill testa att äta lokalt producerad mat i världsklass är Fäviken Magasinet den rätta platsen.

Meny och pris

Restaurangen serverar middag och håller öppet tisdag till lördag. Menyn består av en avsmakningsmeny och kostar 3 000 kronor per person exklusive dryck. Maten måste betalas i förskott men drycken kan däremot väljas och betalas på plats. Väljer du dryckespaketet kostar det 1 750 kronor per person. Restaurangen har totalt plats för 24 middagsgäster och dessutom finns det tolv sovplatser som kan bokas för 2 500 kronor per dubbelrum (inklusive frukost). Menyn skiljer sig åt beroende på säsong och råvaror men innehåller alltid råvaror från området. Sedan år 2016 har Fäviken Magasinet två michelinstjärnor och var då den första restaurangen, utanför Stockholm, med två stjärnor. Restaurangen har dessutom hamnat på många listor världen över, bland annat The World’s 50 Best Restaurants och den berömda Zagat guide.

Kock – Magnus Nilsson

Den 35-åriga kocken Magnus Nilsson är kreatören bakom Fäviken Magasinet. Han växte upp i Östersund och gick på Åre hotell- och restaurangskola. Vid 19-års ålder flyttade han till Paris och blev kvar där flera år. I Paris jobbade han på de franska restaurangerna L’Astrance och L’Arpège. Efter några år i Paris bestämde han sig för att ta en paus från kockyrket och utbildade sig bland annat till sommelier. År 2008 blev han anställd för att sätta ihop en vinkällare till restaurang Fäviken. Kontraktet var på tre månader men efter svårigheter att hitta en kock antog Magnus Nilsson uppdraget själv. Idag är han en världsberömd kock som även porträtteras som en av sex kockar i den första säsongen av Netflix-serien “Chef’s Table”.

Leave a Comment