Gastrologik

Restaurang Gastrologik i hjärtat på Östermalm är något du inte får missa om du har vägarna förbi Sveriges huvudstad. Här får du en garanterat välordnad middag med ett ekologiskt tänk, vilket gör att maten slinker ner ännu lättare och med ett gott samvete. Gastrologik fokuserar verkligen på närodlat och är mycket noga med sina leverantörer. Den här restaurangen har fått många utmärkelser genom åren och har även en stjärna i Michelinguiden, vilket alltid är ett gott tecken på hög kvalitet. Restaurangen har en typisk nordisk stil och ingen vanlig meny i skrift utan en avsmakningsmeny, vilket känns väldigt nytt och smart. Då vet du vad du får och risken att bli besviken är minimal.

Gastrologik startades och drivs av kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr. Dessa två personer har en gedigen erfarenhet och utbildning inom sitt område och de har erfarenhet både från svenska välrenommerade restauranger samt utländska sådana. Efter bara ett år prisades den nyöppnade restaurangen med en stjärna i Michelinguiden. Bara detta visar på att dessa två herrar inte är att leka med när det kommer till matlagning och kvalitet. Här har de tagit sina tekniker och tillämpat dessa på ett nordiskt och ekologiskt vinnande koncept. Gastrologik har länge legat i den absoluta toppen av de nordiska restaurangerna. Bra att veta kan vara att de anpassar menyn efter vegetarianer samt allergiker i den mån det är möjligt.

Meny

På Gastrologik anpassas menyn efter de leverantörer som har bäst utbud för dagen. Du erbjuds en avsmakningsmeny där du alltså får tillfälle att verkligen få en bild av hur maten du beställer kommer smaka. Detta är verkligen ett stort plus och något som fler restauranger borde ägna sig åt. För 1 595 kronor får du en meny med ett 20-tal smårätter som alla är en fröjd för ögat samt för dina smaklökar och mage. Uppfinningsrikedomen är oändlig och varje rätt är sprängfylld med olika smaker som alla klingar väl med varandra. Det här är verkligen något utöver det vanliga och bör provas på. Du både lär dig mycket och får helt unika smakupplevelser under tiden.

Servicen

Det går absolut inte att klaga på servicen hos Gastrologik. Här känner du dig alltid enormt välkommen och uppskattat som kund. Servicen håller absolut högsta klass, ända från det att du kliver in genom dörren tills det att du lämnar lokalen. Värdinnan tar alla artigt i hand och du får noga presenterade maträtter, ibland av krögaren själv till och med. Personalen är dessutom genuint intresserade och svarar gärna på frågor från kunderna. Det är alltså ingen risk att någon blir bortglömd på den här restaurangen utan alla gäster blir sedda och hörda. Nivån på servicen ger självklart en ännu bättre bild av denna stjärna på restauranghimlen. God mat och trevlig personal är A och O för en bra restaurangupplevelse.

Speceriet

Gastrologik är inte bara en restaurang utan faktiskt två. Dess trevliga tvilling ligger vägg i vägg med Gastrologik och heter Speceriet. Här har de samma tänk men på en mer vardaglig och opretentiös nivå. Här kan du äta både lunch och middag som har samma touch som på Gastrologik men till ett lägre pris som passar mer till vardags. Varje dag serveras här en maträtt och ett vegetariskt alternativ samt en efterrätt. Inte heller här blir du besviken. Dagens lunch ligger på 145 kronor och om du tar med dig blir priset 115 kronor. Helt överkomligt för en ekologisk måltid mitt i Stockholm vid lunchtid. Dessutom känns det väldigt uppfriskande med ett alternativ som har samma anda som på Gastrologik men för en mindre peng.

Sammanfattning

Gastrologik är en restaurang du bara måste besöka om du bor i stockholmsområdet eller är i Stockholm på besök. Det känns mycket bra med den ekologiska grunden och tänket kring att vad du stoppar i dig ska vara av bra kvalitet och närproducerat. Servicen är som sagt ett stort plus och miljön på restaurangen är mycket välkomnande. Här kan du verkligen sitta i flera timmar och avnjuta alla olika små rätter som serveras. Det kan vara lätt att associera nordisk mat med att det ska vara stelt, tråkigt och avskalat men den upplevelsen får du definitivt inte på Gastrologik. Här tillagas maten med största omtanke, värme och passion, vilket följer med ända ner i magen och skapar en härlig känsla.

Leave a Comment