Koka

Om du skulle ha vägarna förbi Västkusten gör du rätt i att göra ett besök på den nygamla restaurangen Koka som ligger belägen i Göteborgs innerstad. Tidigare gick den här restaurangen under det finurliga namnet Kock & Vin men bytte år 2014 namn till Koka då en nyöppning skedde. Koka ägs och drivs av krögaren Björn Persson och både Kock & Vin och Koka har fått var sin stjärna i den prestigefulla Michelinguiden. Koka fick sin stjärna i februari år 2015. Kock & Vin hade tidigare funnits i 15 år och Björn kände att det var dags för något nytt då maten, som består av en modern tolkning av västsvensk gastronomi, inte riktigt längre passade in i lokalerna.

Även denna högklassiga restaurang arbetar hårt med att vara ekologiska ut i fingerspetsarna. Här försöker man i huvudsak att samarbeta med lokala producenter, odlare och uppfödare. Koka är kravcertifierade och de försöker alltid ha miljö och hållbarhet i åtanke i alla delar av verksamheten. Koka är, till skillnad mot Kock & Vin, en något enklare krog men med en exklusiv touch. Priset ligger snäppet lägre nu än på den tidigare restaurangen och atmosfären är mer ledig, varm och inbjudande. Borden har inga dukar utan borden är klädda i läder, vilket gör att allt skrammel från glas och bestick håller sig på en mycket rimlig och behaglig nivå. Hos Koka får du en enkel men trivsam miljö, helt enkelt.

Maten

Tanken med maten på Koka är att huvudråvaran ska ta mycket plats i rätterna och att det ska finnas någon form av inslag från Västkusten. De vill arbeta mycket tekniskt och samtidigt lekfullt med rätterna. Dock är det viktigaste att maten är god, anser Björn själv. Här kretsar rätterna kring havet och grönsakerna och köttet tar inte samma stora plats som det gör på många andra restauranger. Alla menyer går att beställas i helt vegetariskt format eller baserade på skaldjur och fiskrätter. Detta är en västkustrestaurang som har hög klass på sin mat och som tar hand om sina gäster och deras önskemål. Björn Persson har varit i branschen länge och vet vad som krävs för att hålla gästerna nöjda.

Drycken

Koka lägger väldigt mycket energi på dryckesmenyn och anser att samspelet mellan mat och dryck är minst lika viktigt som rätterna i sig. De har därför lagt mycket krut och känsla på dryckesutbudet i restaurangen. Restaurangen är känd för sina goda viner och breda kunskap kring vilka drycker som passar till vilken rätt. Personalen är påläst och kunnig och erbjuder utmärkt service i detta avseende. Flera av servitriserna är även sommelierer, vilket självklart förklarar den höga kunskapen och den bra matchningen till maträtterna. Du kan även beställa in vinpaket om du är ute efter något mer än endast ett glas vin. Med vinpaketet får du en väl uttänkt mat- och dryckesupplevelse som du sent kommer glömma.

Servicen

Det finns ingenting att klaga på när det kommer till servicen på Koka. Här vet de vad de håller på med och stjärnan i Michelinguiden intygar detta. Personalen, servitörerna och servitriserna är välutbildade och pålästa och ger dig som kund ett mycket bra bemötande och intryck. Du kan lita på att de vet vad de talar om och att de kan guida dig på ett bra sätt genom hela den gastronomiska upplevelsen som detta är tänkt att vara. Du tas varmt emot av personalen från början till slut och de finns till ditt förfogande så fort du vill ställa frågor eller är nyfiken på något. Lokalen är mycket mysig och akustiken är låg, vilket gör det enkelt att konversera under måltiden.

Sammanfattning

Ta chansen och sväng förbi denna västkustpärla om du har vägarna förbi Göteborg. Du kommer mest troligt inte bli besviken då maten håller en sådan hög kvalitet. Detsamma gäller vinet. Det är dessutom en härlig känsla att veta att råvarorna till största del är helt ekologiska och från trakten. Även vinerna är i många fall naturviner som är producerade helt utan gifter och andra ämnen som du ofta får dras med även i de viner som kallas för ekologiska. Den trevliga personalen och den trivsamma lokalen gör hela besöket ännu bättre och det är alltid skönt med en restaurang där du kan konversera med ditt sällskap och med personalen utan att ni behöver skrika till varandra.

Leave a Comment