Oaxen Krog

Oaxen Krog & Slip är vackert beläget vid Beckholmsbron på Djurgården i Stockholm. Omgiven av vatten erbjuder restaurangen nordiska smaker med lokala och etiskt producerade råvaror från Sverige. Oaxen Krog grundades 1994 av Magnus Ek och Agneta Green och var då belägen på ön Oaxen i Stockholms skärgård. 2011 slog de igen portarna och öppnande upp på nytt år 2013 på Djurgården. Förutom fantastisk mat har Oaxen Krog även en makalös arkitektur. Restaurangen huserar i det gamla Djurgårdsvarvet som är ett gammalt slipvarv för båtar. Dess marina koppling och närhet till vattnet gör att känslan från krogen på ön har bibehållits men nu kan gästerna enkelt ta sig till restaurangen tack vare det centrala läget.

Oaxen Krog på övervåningen är flaggskeppet och erbjuder en avsmakningsmeny. 2015 belönades Oaxen krog med två michelinstjärnor. Oaxen Slip är beläget på nedervåningen och är en billigare bistrovariant med en annan meny bestående av husmanskost. Krögarparets filosofi genomsyras av hållbarhet. Majoriteten av råvarorna är ekologiska och etiskt producerade. Många av grönsakerna kommer från deras eget grönsaksland på Djurgården. De flesta av de övriga varorna kommer från lokala producenter med undantag för vinerna som främst kommer från små vingårdar med ekologiskt jordbruk. Förutom maten är även byggnaden, transporter, inredningen och sopsorteringen hållbar. Exempelvis blir matavfallet biogas och lokalerna värms upp med miljövänlig bergvärme och tack vare att råvarorna främst kommer från lokala producenter kan onödiga transporter undvikas.

Naturliga nordiska smaker

Oaxen Krog bjuder på nordiska smaker i världsklass. Restaurangens filosofi är att vara så nära naturen som möjligt och erbjuda naturliga smaker. När restaurangen öppnade 1994 på ön Oaxen gick kocken ut och letade ingredienser på ön för att kunna erbjuda lokala råvaror och en säsongsbaserad meny. Idag är tänket likadant och restaurangen fokuserar på lokala och närproducerade varor och många av grönsakerna odlas på Djurgården och många av vinerna som erbjuds är naturviner. Oaxen Krog erbjuder de bästa råvarorna från Sverige och våra nordiska grannländer. Naturen och årstiderna inspirerar till menyerna. Oaxen Krog serverar mat av högsta kvalitet och kockarna värnar om det naturen har att erbjuda. Restaurangen profilerar sig med ett hållbart tänkande kring såväl mat, dryck, lokal och servering.

Meny, pris och tider

Oaxen Krog serverar enbart avsmakningsmenyer och ingen à la carte. Här finns en avsmakningsmeny med sex rätter och en med tio rätter. Till dessa serveras dessutom en mängd mellanrätter. Det går endast att boka middagssittning från klockan 18.00 (sittningen måste påbörjas senast 20.00) och restaurangen är öppen tisdag till lördag. Oaxen Krog har öppet året om med undantag för vissa helgdagar, framför allt kring jul. Det går att boka bord för Oaxen Krog upp till tre månader i förväg och bokningen öppnar dag för dag. Avsmakningsmenyerna exklusive vinpaket kostar 1 900 – 2 100 kronor. En middag för två person med avsmakningsmeny innehållandes tio rätter med vinpaket och champagne kostar 8 170 kronor. Oaxen krog har totalt plats för 48 middagsgäster.

Läge och arkitektur

Oaxen Krog har flyttat från ön i Stockholms skärgård till Djurgården i centrala Stockholm. Trots det centrala läget har arkitekterna lyckats skapa en lugn oas som tar gästerna till en avslappnad värld långt bort från storstadsmyllret. Restaurangen är idag belägen i det gamla Djurgårdsvarvet som är ett före detta båtvarv som ligger precis vid vattnet. Detta, tillsammans med den marina inredningen där det hänger båtar i taket, ger en härlig skärgårdskänsla trots att restaurangen bara är ett stenkast från Stureplan. Mats Fahlander och Agneta Pettersson är arkitekterna bakom restaurangen. Restaurangen är uppdelad i två delar där Oaxen Krog huserar på övervåning uppdelad på två våningar och kan rymma 48 gäster. Oaxen Slip ligger på nedervåningen och har plats för 80 gäster.

Ägare – Magnus Ek och Agneta Green

Krögarparet Magnus Ek och Agneta Green grundade Oaxen Krog år 1994 och driver fortfarande krogen som nu har utökats med en bistro, Oaxen Slip. Hållbarhet är ledordet och genomsyrar hela deras verksamhet. Paret är pionjärer inom hållbart och etiskt producerade råvaror såväl som återvinning inom restaurangbranschen. Oaxen Krog har vunnit många prestigefyllda priser och toppat många listor, bland annat “The World’s 50 Best Restaurants”. Krogguiden White Guide har flera gånger utsett Oaxen Krog till Sveriges bästa restaurang. 2014 tilldelades Oaxen Krog sin första stjärna av Guide Michelin och vann även Gulddraken i lyxkategorin. 2015 fick restaurangen sin andra michelinstjärna, vilket ytterligare stärkte restaurangens position som en av de bästa restaurangerna i Sverige och i Norden.

Leave a Comment