PM & Vänner

Restaurangen PM & Vänner grundades av de två vännerna Per Bengtsson och Monica Carlsson år 1992. Namnet på restaurangen kommer från just deras förnamn som börjar på P och M. Under sin ekonomiutbildning bestämde sig båda två för att hoppa av och istället starta en restaurang och på den vägen är det. Idag har de även tre delägare som heter Martin och Jesper Rognefall samt Anders Lauring. Idag är det inte längre bara en restaurang utan en hel koncern som innehåller en hotellverksamhet vid namn PM & Vänner Hotell, ett bageri vid namn PM Bröd & Sovel, en fest- och konferensverksamhet som heter PM Fest & Konferens samt PM Bistro. Utöver dessa finns även en bar på taket till hotellet som helt enkelt heter PM Bar.

PM & Vänner hittar du i Centrala Växjö i det vackra Småland. Maten är helt klart inspirerad av de tre grundstenarna för Småland, vilka är skog, äng och sjö. De vill här erbjuda en stor variation på råvaror och visa på den traditionella småländska matlagningen. De vill även kombinera det gamla med det nya och tillämpar såväl traditionella tekniker som nyare tekniker i köket. Deras mål är att alla delar av koncernen ska hänga ihop och följa samma tema genom både hotellverksamheten, restaurangverksamheten samt alla andra delar som finns inom koncernen. Det ska helt enkelt ge en känsla av att det finns ett samband och den röda tråden ska vara tydlig. Hos PM & Vänner erbjuds du hela paketet!

Maten

PM & Vänner är en restaurang som verkligen tänker på hållbart företagande och att påverka miljön så lite som möjligt. De har arbetat på detta sätt under en lång tid och är idag faktiskt certifierade av Svanen och KRAV och fick till och med utmärkelsen “Årets hållbara gastronomi” år 2010 av White Guide. Detta är självklart en fin fjäder i hatten för en restaurang som arbetar med hållbarhet och ekologiska råvaror. I PM & Vänners Bistro hittar du både klassisk husmanskost och ett lite mer avancerat alternativ till dagens rätt. Självklart finns ett vegetariskt alternativ som alltid håller en mycket hög kvalitet och standard. De använder dessutom alltid lokala ekologiska råvaror samt deras eget nybakade bröd.

PM & Vänner Hotell

Här kan du alltså kombinera din vistelse i Växjö och de småländska skogarna med både olika restaurangbesök och en övernattning. PM & Vänner Hotell är ritat av arkitekten Jonas Lindvall med hjälp av en konstnärlig rådgivare inom inredning som heter Ingegerd Råman. Hotellet öppnades i april år 2014 och inhyser hela 74 rum och sviter som är fördelade på olika kategorier. Dessa kategorier är Classic, Executive, Juniorsviter, Terroirsviter och Hors. Här finns det även en lite finare restaurang med så kallad fine dining om du inte vill äta i bistron. Kring detta hotell finner du även faciliteter, såsom bastu, pooler, SPA, tennisbanor, bibliotek samt cyklar. Allt för att optimera upplevelsen av detta härliga småländska koncept.

PM Bar

När det går mot kvällen och du och ditt sällskap vill ta det lite lugnt men under festliga förhållanden kan ni ta ett besök till PM Bar. Den här baren är belägen på taket av hotellet och ger dig en fantastisk utsikt över staden när solen sänker sig över horisonten. Här hittar ni många spännande och goda bakverk och bröd som de själva har bakat i bageriet. Självklart finns det även en del spännande mat att köpa om du är hungrig mot kvällen. Mot slutet av veckan samlas många av stadens invånare gärna här och minglar. Varje vecka har de dessutom väl utvalda DJ:s och genrerna varierar mellan allt från deep house till jazz.

Sammanfattning

PM & Vänner och hela deras koncept med allt från restauranger till hotell, bageri och bar är verkligen värt att besöka. Det är en perfekt plats om du vill åka iväg en stund och koppla av men samtidigt inte vill åka allt för långt utanför stadskärnan. Här möts du av ett övergripande tema som går igen i allt och där du känner igen dig. Skogen och naturen har en självklar del i design och matlagning och det är verkligen ett hållbart koncept som de har skapat här. Priserna är rimliga och upplevelsen du får för dina pengar gör att du kommer åka därifrån med ett leende på läpparna. Om du inte redan älskar Småland kommer du göra det efter ett besök hos PM & Vänner.

Leave a Comment